Asociácia nemocníc sa chce stretnúť s ministrom, chýbajú peniaze

19.11.2015 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) – Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu nezohľadňuje podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) plánované vyššie platy zdravotníkov, lekárov i vyššiu minimálnu mzdu. "Ten síce počíta s navýšením 43 miliónov eur, no na udržanie systému pre celý sektor je potrebných približne 140 miliónov eur," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident ANS Marián Petko. Asociácia združuje 70 malých a stredných nemocníc.

Ak by ku navýšeniu peňazí pre rezort zdravotníctva nedošlo, môže sa podľa neho opakovať situácia z tohto roka. Nedofinancovaný rezort ohrozoval v malých a stredných nemocniciach sociálny zmier, tie uvažovali o redukcii oddelení či hromadnom prepúšťaní. Štát im nakoniec chýbajúce financie odklepol.

"Peniaze by sa mohli dostať do systému cez zvýšenú platbu za poistencov štátu na minimálnej úrovni 4,6 percenta," povedal Petko. Navrhovaná výška je 4,3 percenta. Prezident ANS verí, že peniaze budú. V opačnom prípade sa podľa neho nedá vylúčiť, že zákony upravujúce platy lekárom a zdravotníkom niekto napadne na Ústavnom súde. "A to z dôvodu, že to nie je kryté v štátnom rozpočte, uviedol. Ide však podľa neho o krajné riešenie. ANS sa pokúsi v čo najkratšom čase zvolať odvetvovú tripartitu.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pre TASR nedávno uviedlo, že s asociáciou je v kontakte a opätovnému rokovaniu sa nebráni. "Tak, ako im bolo deklarované ministrom Viliamom Čislákom, financie na platy pôjdu cez uznesenie vlády a minister nemá problém im mechanizmus vysvetliť ešte raz," povedala začiatkom novembra riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková.
 

Vyberte región